facebook-ikon nyhedsbrev-ikon stotmuseet-ikon

nyheder

VERDENS RØVHUL - fangekunst fra Statsfængslet i Horsens

Udstillingsperiode: 16. juni – 27. september 2014

Udstillingen Verdens røvhul viser genstande skabt af fanger i Horsens Statsfængsel i perioden fra starten af 1900-tallet til dette århundrede. I de 153 år fængslet har været i brug har der siddet utallige fanger, der tilsammen har produceret ufattelige mængder af genstande, kreativt håndværk og kunstværker i deres egen ret. Samlingen er et skatkammer af forunderlighed, originalitet og skabertrang. GAIA Museums udstilling viser et udvalg af disse genstande heriblandt illegale håndtegnede spillekort, tatoveringsmotiver, kopikunst, blomsterdekorerede postkort, en altertavle og en erotisk pistol.

Samlet set hjælper de udstillede genstande os med at forstå, hvad det vil sige at være et menneske i fangenskab. Alle vidner de om behovet for og viljen til at fastholde en identitet og udtrykke den gennem det at skabe. De giver os et indblik i en lukket verden, hvor det at være fange, uanset om man er drabsmand, rocker, krigsforbryder eller offer for systemet, handler om ensomhed, tid, tab og et universelt behov for skønhed. Fanger er mennesker, der har det til fælles, at de er isolerede fra fællesskabet og afskåret fra almindelig kommunikation med det omgivende samfund. De udstillede genstande fortæller en bid af denne historie.

Udstillingsgenstandende er venligst udlånt af Horsens Museum, Fængselssamlingen.

Mandela 27

Udstillingsperiode: 16. juni – 27. september 2014

Samtidig vises udstillingen "Mandela 27" med udgangspunkt i en af verdenshistoriens mest elskede fanger: Nelson Mandela. Igennem 27 år var en fængselscelle på Robben Island Nelson Mandelas hjem. Til udstillingen er fængselscellen rekonstrueret, og på cellens vægge har studerende fra Sydafrika formidlet historien om apartheid og outsidernes kamp for demokrati.