Særudstilling med malerier af Martino Fiorattini (IT):

Mellem Melonmarker og Myg

Martino Fiorattini blev født i Casteldidone, Cremona i 1928 og døde i Casalmaggiore, Cremona i 1997. Han var en venlig og omgængelig natur, som arbejdede i melonmarkerne indtil 50-års alderen, hvor han pludselig greb malerpenslen til hele byens store forundring. Han fandt sin egen vej som autodidakt kunster, og han fortsatte med at male til sine dages ende. Særudstillingen omfatter ca. 40 kunstværker i tykke, klare farver med motiver som marker, vilde dyr, bondegårde og portrætter

Han bliver kaldt "den fantasirige fra Po-dalen" pga. sine tykke penselstrøg og strålende farver. Han maler det, han ser i sine omgivelser, bl.a. dyr og planter, men også den store Po-flod ses ofte på hans lærreder med dens kanaler, som snor sig gennem marker og landsbyer. Og dyrene, som Martino forvandler til fantastiske, men dog velkendte skabninger: lossen, hesten, hunde, haner og kyllinger, men også møl, myg, fluer og andre flyvende insekter. Hans malerier er hemmelighedsfulde og gådefulde og fortæller vilde og fantasifulde historier.

Måske har Fiorattini set en udstilling af Antonio Ligabue, den italienske naivistiske maler. Præcis ligesom han må have bladret i en bog om Van Gogh, suget til sig af Chagall og Delaunays abstrakte kunst samt Picasso og Die Brücke: Det lykkes for Martino at gøre alt dette til sit eget og fremkomme med nye ideer med en personlig og innovativ billedmæssig intensitet, som man kan genkende på stærke følelsesmæssige toner frembragt af klare farver og en overvældende detaljerigdom med store kontraster, som gør ham til en sand farvernes mester.

Martino Fiorattini blev først opdaget næsten tyve år efter sin død takket være Bruno Arcari, billedkunstner og rammehåndværker fra Casalmaggiore. Efter den første udstilling på Diotti museet i Casalmaggiore i november 2015, arrangeret af kunsthistoriker Bianca Tosatti og endnu en udstilling på Maroncelli 12 Gallery, som var den første udstilling af ham i Milano i maj 2016, bevæger han sig nu som en sand åbenbaring til Gaia Museum.

En særlig tak til Antonia Jacchia fra Maroncelli 12 samt Bruno Arcari og Fiorattinis familie for deres velvilje.

Udstillingsperiode 07.04-18.08 2018

15 - M.F. Senza titolo olio su tela 50 x 40 cm