Sisal_and_symbols

I perioden 13. februar til 12. maj udstiller GAIA Museum vævede billedtæpper, fantastiske træskulpturer, ler og smykker fra Swaziland - sammen med et udvalg af billedtæpper fra projektet ’Det kan jeg fortælle’, der blev udviklet i begyndelsen af 90’erne for en gruppe indvandrerkvinder på Kulturkælderen i Randers.

Sisal and Symbols

Fortællinger fra Swaziland

Kongeriget Swaziland ligger i det sydlige Afrika mellem Mozambique mod øst og Sydafrika mod vest. Landet har en befolkning på lidt over en million og er et af de lande i verden, der har den laveste gennemsnitlige forventede levetid på grund af fattigdom og HIV/AIDS-situationen.

AIDS-ramte kvinder i Swaziland bliver som oftest isoleret og udstødt fra det kollektive landsbysamfund samtidig med, at de skal tage sig af andre, der er syge eller forsømte. Men det er under ringe forhold og med meget få ressourcer. Hvis manden dør, har kvinden ikke ret til at eje jorden, og hun mister derfor sin grundlæggende ernæringskilde.

’Sisal and Symbols’ er et projekt, der er udviklet for at give kvinder i Swaziland mulighed for at skabe en platform for økonomisk aktivitet. Idéen var at udnytte lokale ressourcer, som består af en omfattende sisalproduktion, et værksted med billed- og skaftevæve og en gruppe kvinder med kendskab til spinding af sisal og vævning. Projektet skulle hjælpe kvinderne til at iværksætte en produktionen af tæpper gennem undervisning i opsætning og teknikker indenfor billed- og skaftevævning samt støtte til distribution og salg af tæpperne. Undervisningen blev varetaget af Lise Bisballe, Britta Bertelsen, Charlotte Overgaard Christensen og Tuire Linnovi-Thatcher.

Resultatet af projektet viser en spændende udveksling af kunstneriske kulturer mellem Swaziland og Danmark – et møde mellem kreativitet, det gode håndværk og primitive kulturers fortællinger om drømme, myter og det virkelige liv.