Overtossen Ovartaci (1894-1985)

Inden for psykiatrien findes en kunst uden forbillede. Uberørt af historiske, kulturelle og kunstneriske manifestationer trænger den ind i menneskesindets dybder og afslører et indre univers af fantasier, følelser og personlige fortællinger. Fælles for skaberne bag kunsten er besiddelsen af et udtryksbehov, der trodser alle love og frigøres i tid, rum, farver og former.

 

Ovartaci1

 Louis Marcussen 'Ovartaci'

 

En af disse kunstnere er Louis Marcussen, bedre kendt som Ovartaci, som i 1929 blev indlagt på Psykiatrisk Hospital i Risskov, hvor han opholdt sig indtil sin død i 1985, 91 år gammel. I løbet af hans 56 år på hospitalet blev kunsten Ovartaci’s personlige sprog og eksistensgrundlag. Det var i kunstens verden, han fandt sin frihed til at være den skabning, han ønskede at være og leve det liv, han drømte om. Her kunne han lade virkelighed og fantasi glide sammen og sætte billeder på sine utrolige forestillinger om forvandlende tilværelser, drømmen om at være kvinde – universets gudinde – og længslen efter en åndelig kunstnerisk frihed.

Fra den 7. marts til den 23. maj 2009 kan du på GAIA Museum opleve en særudstilling med Ovartaci’s ejendommelige billeder og skulpturer, som tager os med på en kunstnerisk rejse i tid og rum. Værkerne viser kunstneres utrættelige skabelseskraft og evne til at forme en verden af rigdom og passion i en virkelighed, der var lukket og afsondret.

Ovartaci1_copy

Ovartaci2 

Helikopter1

Send os en e-mail