AKTUELLE

SKÆVE STREGER

Tegninger og malerier af Hans Sandberg

Særudstilling 30. april til 20. august 2022

Kan kunst bidrage til at af-stigmatisere psykiske lidelser? Det spørgsmål rejser en ny udstilling, som åbner på GAIA Museum lørdag den 30. april 2022. Udstillingen består af malerier og tegninger af den danske kunstner Hans Sandberg (1950-2016), der på bramfri og fængslende vis skildrer et liv med skizofreni, angst og ensomhed. Med sine åbenhjertige selvbiografiske motiver peger værkerne samtidig på et universelt menneskeligt behov for at udtrykke sig og føle sig forstået af andre.

Tanker og følelser kan ofte være vanskelige at forklare med ord, særligt når man lever med en stigmatiseret psykisk lidelse, som andre kan have svært ved at sætte sig ind i. For Hans, som for mange andre, var kunst en måde, hvorpå han kunne kommunikere med og skabe meningsfulde forbindelser til omverdenen.

Netop fordi kunsten spillede en så afgørende rolle i hans liv, var han en yderst produktiv kunstner, hvis værker blandt andet har fundet vej til Den Kongelige Kobberstiksamling på Statens Museum for Kunst. Hans’ detaljerige tegninger er udført i blækpen, tusch og akvarel og er kendetegnet ved deres drømmelignende kompositioner, hvor motiver såsom dæmoner og surrealistiske skikkelser, selvportrætter, religiøse symboler og psykedeliske narrativer ofte går igen. Værkerne giver et ærligt indblik i kunstnerens indre verden, der på overfladen kan virke ukendt eller skræmmende, men som i vid udstrækning er farvet af tanker og følelser som de fleste af os nok kan nikke genkendende til.

GAIA Museum vil gerne give en særlig tak til kurator Pernille Harbo Caspersen for at gøre udstillingen mulig samt til Hans’ familie Nina Hestbæk og Frans Petersen for deres velvilje og udlån af værker.

Udstillingsperiode: 30. april til 20. august 2022

En del af værkerne kan købes, men først udleveres når udstillingen ender den 20. august. Prisliste findes i museumsbutikken